Norbert Mergen

Adresse:
Utrechtseweg 433 NL-6865 CL DOORWERTH

+31 6 53261388

norbert@mergenmetz.nl

DE TUINEN VAN MERGENMETZ

  • POTAGER

Het moet 2004 zijn geweest dat Norbert Mergen zich inzette voor het Genootschap der Vergeten Groenten – haaks op de verschraling van het aanbod in de supermarkt. Toen dat Genootschap ter ziele ging werden De Tuinen van MergenMetz geboren (de naam is samengesteld uit de namen van Norbert en van zijn partner, Marijke Metz). Er was al een moestuin en Norbert begon toen ook met schrijven over moestuinieren, bijzondere gewassen en hoe je daar lekker eten mee kunt bereiden. Uiteraard alles volledig ecologisch. Biodiversiteit werd leidraad en meer groene thema’s gingen een rol spelen. In 2012 kreeg de moestuin gezelschap van een klein voedselbos, dat Eetbare Siertuin genoemd wordt. In het hart daarvan kwam ook een viertal vakken met heilzame kruiden, plus (later) een stuk met verfplanten.

De Tuinen van MergenMetz zijn in het tuinseizoen regelmatig open voor bezoek (bekijk daarvoor de agenda op de website). Er wordt kleinschalig een wisselende selectie van vooral bijzondere eetbare planten gekweekt, zowel voor de moestuin als voor de eetbare siertuin. Ook worden er zaden gewonnen en verkocht. Soms werken we samen met andere kwaliteits-kwekers. Tenslotte is er altijd een selectie aan zeer goede boeken rond het thema ecologisch en eetbaar tuinieren.

Keuze van de Kweker Juni 2024 

Tuinen van MergenMetz zetten

Smyrnium olusatrum, zwartmoeskervel, bij de voorjaarseditie in Hex in de kijker.

Zwartmoeskervel is een twee- of driejarige plant die ongeveer een meter hoog wordt. Deze forse en makkelijk herkenbare plant heeft samengesteld glanzend blad en krijgt in het tweede jaar al vroeg in het voorjaar meerdere middelgrote geelgroene bloemschermen. Heel fijn voor insecten.
Zwartmoeskervel is in de Lage Landen waarschijnlijk een archeofyt: een plant die door mensen in het verleden vanuit zuidelijker streken in Europa is meegenomen, maar nu wel (zeldzaam) in het wild wordt aangetroffen. Vooral standplaatsen met wat rijkere, vochtige grond in de halfschaduw kunnen haar bekoren, eventueel in een grote pot.
Alles aan zwartmoeskervel is eetbaar maar het gebruik ervan is enigszins vergeten geraakt. Verwacht niet de bekendere smaak van kervel, maar eerder iets dat neigt richting selderij, peterselie of pastinaak: aards met een licht bittertje. Het is één van die vroege voorjaarsgroenten die al verschijnen als de tuin verder nog niet veel geeft. En ook geschikt voor een meer schaduwrijke hoek van de moestuin. Maak er soep of stoofpot van, blancheer de jonge scheuten, of rooster de zaden. De wortel is ook eetbaar, oogst die dan aan het eind van het eerste jaar, voor de plant gaat bloeien. Ook als heilzame plant heeft zwartmoeskervel een lange historie; ze werd ingezet tegen tal van kwalen. Wij in Hex krijgen alleszins het water in de mond!!

Foto van Wikimedia Commons, fotograaf Agnieszka Kwiecień, Nova

 

© 2025 Kasteel Hex - Alle rechten voorbehouden

COVID 19